ChardonnÉj 2022

Olyan a neve, mint egy alföldi éjszakába kiáltott csujogatásnak. Mi az? Hát a chardonnay! Gondoljunk csak bele, úgy áll a szánkra ez a szó, „sárdonéj“, mintha az anyatejjel szívtuk volna magunkba, mint egy ismerős gügyögés, mintha egy meleg tenyér simítaná végig a hátunkat. Megnyugtat és átölel, mint egy bolyhos takaró, vagy éppen feltüzel a csatába menet, mint a haka a maori harcosokat. Ezzel persze nem vagyunk egyedül, hiszen a chardonnay világfajta, nem is egészen véletlenül!

Az a helyzet ugyanis, hogy ezt a burgundiában született szőlőfajtát viszonylag könnyű termeszteni, eléggé neutrális a belőle készült bor ízvilága ahhoz, hogy inkább a terroir-t közvetítse, bármit is jelentsen ez.

Na jó, nem bírjuk ki, gyorstalpaló következik: a francia terroir szó egy fogalom, amibe a derék gallok nem csak a manapság rendkívül divatos alapkőzetet értik bele (hányszor, de hányszor látjuk, hogy a borász köveket mutogat a kóstolón!), de a talajt, a klímát, a csapadékot, az éves hőösszeget, a napfényt, sőt még magát az embert, a borászt is, hiszen a bor nem csak a felsoroltak összege (nyilván a szőlő által megmutatva), hanem egy döntés is, a borász döntése, hogy mit is akar ebből megmutatni.

Szóval ha a borász úgy dönt, akkor a chardonnay lehet meszes-ásványos vagy kirobbanóan vulkanikus formában, előbbi krétás, utóbbi inkább tűzköves ízeket jelent, kivéve bazalton, ahol leginkább egy ázott mediterrán fűszercsokor jut róla az eszünkbe. Aztán persze lehet simán csak citrusos, de ha hordóban erjesztik vagy érlelik, egyszerűen fás is, ami persze nem konkrétan fanyalogatást jelent, inkább vaníliás ízeket, netán grillázst, szélsőséges esetben füstölt szalonnát. (Ó, igen nyájas olvasó, nem olvastál félre semmit!)

Ráadásul a világ viszonylag jól megtanult egy chardonnay stílust, ez pedig az úgynevezett battonage technikával készül. Ez nem más, mint a seprőn (vagyis az elhalt élesztőkön) tartott bor a hordóban vagy a tartályban, időről időre felkeverve a leülepedett dzsuvát. Ettől lesz a bor szerkezete krémesen lágy, gyakran kiegészülve vajas, pattogatott kukoricás aromákkal. Szóval ha a chardonnay borunk a pláza mozijának a popcornjára emlékezet, akkor helyben is vagyunk, csillogtathatjuk újonnan megszerzett tudásunkat és elcsavarhatjuk a partnerünk fejét! Csak halkan súgjuk a fülébe (ez a tipp ingyen van, és mindig bejön) hogy „báttonázs“ és közben a borról lassan emeljük tekintetünket a másik arcára, aztán jöhet a csók, a leánykérés és a gyermekáldás…

Tudtátok? A chardonnay szőlőfajtának világnapja is van, méghozzá május 26-án, ez az International Chardonnay Day! Ilyenkor boldog boldogtalan chardonnay borral koccint, Spanyolországtól Argentínáig, Dél-Afrikától Etyekig. Nekünk is van egy tuti ajánlatunk a számotokra! Szerezzetek még ma be egy palack chardonnay-t a webshopból, koccintsatok vele és ha van kedvetek, fotózzátok is le a végeredményt, aztán töltsétek fel az Instára a következő hashtagekkel: #ChardDay #EtyekiKúria