Gratulálunk az ÉV GASZTROBORÁSZÁNAK – Best of Budapest & Hungary 2020

A Budapest Week Publishing 1993 óta minden évben megkérdezi olvasóit, üzleti partnereit, valamint a kiadó bizottságának tagjait arról, hogy kit tartanak a hazai vendéglátó-, szálloda-és más szolgáltatói szféra legjobbjainak. Idén 45 kategóriában versenyeztek a szolgáltatók, így összesen 45 kategóriagyőztes is kiválasztásra került: ők a legjobbak közt az elsők, az úgynevezett ’Best in Class’oklevelek nyertesei.

Idén 17 remek szakembernek ítélt a szakmai zsűri különdíjat, közöttük hatalmas büszkeség, hogy az ÉV GASZTROBORÁSZA Mérész Sándor főborászunk. A díjak átadása azonban a menetközben kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel nem a megszokott mederben zajlik. Az átadás menete egyeztetés alatt, az ünnepség pedig biztosan későbbre tolódik, de koccintsatok velünk Sándor egészségére ma este!

 

A különdíjasok kiválasztásának menete: A kiadó és a mindenkori főszerkesztő egy jól átgondolt, legalább 25 nevet tartalmazó listát terjeszt az előző év különdíjasaiból álló zsűri elé, akik élhetnek vétójoggal, vagy megerősíthetik a jelöltek pozícióját. A folyamat hosszadalmas, több nap alatt dőlt el, kik kapnak üvegszobrokat. Jövőre az idei különdíjasokból áll majd a zsűri.

 

KÜLÖNDÍJASOK

ÉLETMŰDÍJ: Meskál Tibor, a régi vágású úriember, aki egész karrierjét luxusszállodákban töltötte, s akinek a személye a budapesti Corinthia szállóban már-már fogalom.

AZ ÉV BUDAPESTI SZÁLLODÁSAI: Sameer Hamdan és Zuhair Awad, a Mellow Mood Hotels tulajdonosai, a magyar szállodaipar karakteres és lendületes párosa, a Párisi Udvar Hotel Budapest üzemeltetői

AZ ÉV VIDÉKI SZÁLLODÁSA: Poncsák Pál, az Avalon Resort & SPA szállodaigazgatója, azért, amit Miskolc idegenforgalmáért tett

AZ ÉV GASZTROVÁLLALKOZÓJA: Pintér Máté, a Barside koktélbár, a Cupákos, a Raqpart és újabban a Felix ötletgazdája és stratégiai vezetője

AZ ÉV BUDAPESTI ÉTTERMESEI: Csongrádi Csaba, Giczi Andor és Nagy Szabolcs, akik egy pincében, a bulinegyed közepén hozták létre Budapest legjobb kisvendéglőjét, a Fricska Gastropub-ot

AZ ÉV VIDÉKI ÉTTERMESE: Ásványi Rita, az Almalomb Kulináris Kitérő és Találkozóhely tulajdonosa, aki elérte, hogy Hosszúhetény sokak számára egyet jelentsen a kulturális és kulináris feltöltődéssel

AZ ÉV SÉFJE: Veres István, a tavaly Michelin csillagot szerző Babel Budapest tehetséges séfje, és a Bocuse d’Or magyar döntőjének legújabb nyertese.

AZ ÉV EXECUTIVE SÉFJE: Roland Holzer, a Kempinski Hotel Corvinus Budapest főszakácsa, aki a Ten Roomsban tartott rendezvények és a The Kitchen Caters által kiszolgált események cateringjéért is felel.

AZ ÉV CUKRÁSZA: Menyhárt Attila, a Four Seasons Hotel Gresham Palace főcukrásza, aki olyan gusztusosan ötvözte a macaront és a mille feuille-t, hogy azzal bekekerült a So Good magazinba, amit korábban magyar cukrász még nem tudott megugrani.

AZ ÉV PÉKJE: Kovács Bea, aki néha énekel a kenyereinek, de nem csoda, hiszen karvezető. Kisapátiban, a Búzalelke pékségben csodás kenyerek sülnek így.

AZ ÉV GASZTRO-VIDEÓSA: Terei Miklós, a Standról készült zseniális kisfilm operatőre, rendezője és vágója, aki állandó kísérője a Bocuse d’Or hazai versenyzőinek és minden valamire való gasztro-rendezvénynek

AZ ÉV GASZTRO-SHOWMANJE: Lakatos Márk, az igencsak sokoldalú, vendéglátós-stylist és szakácskönyv-szerző gasztro-arc

AZ ÉV GASZTROBORÁSZA: Mérész Sándor, az Etyeki Kúria borásza, aki véletlenül lett borász, bár aki kóstolt az utóbbi évtizedben Etyeki Kúria bort, erre csak annyit mond: véletlenek márpedig nincsenek!

AZ ÉV SOMMELLIER-JE: Evans Viktória, aki 2019. januárja óta a Caviar&Bull étteremcsoport teljes bor- és italkínálatáért felel mind a hat étteremben, Máltán és Budapesten.

KÜLÖNLEGES ELISMERÉS A VENDÉGLÁTÁS TERÜLETÉN FELMUTATOTT TELJESÍTMÉNYÉRT

Herczeg Ágnes, az első magyar női Master of Wine aspiráns, borstratégiai tanácsadó, borbíra és oktató, nemzetközi borszakértő, sőt, a borszakma egyik legígéretesebb szakértője 2019-től, mióta elnyerte a WSET és az IWSC ’Future 50’ nemzetközi díjat.

 

A Best of Budapest & Hungary brandről

Az idén 27 éves Best of Budapest & Hungary egy független minősítési rendszer, melyet Freed Péter és az általa alapított Budapest Week Publishing hívott életre azért, hogy a közönség figyelmét a legjobb hazai vendéglátókra, szállodákra és egyéb szolgáltatókra irányítsa. A Best of Budapest & Hungary díj a minőség mércéje, mely elismerést azok a szolgáltatók nyerhetik el, akik a Magyarországon élők, vagy az ide érkezők mindennapjait könnyítik meg és teszik jobbá, és akik állandó, magas minőségű szolgáltatást nyújtanak. A brand legnagyobb dedikált eseménye a Best of Budapest & Hungary Díjátadó Gála, mely a magyarországi gasztronómia és vendéglátás egyik legnagyobb szabású és legrangosabb ünnepe. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) valamint Budapest Főváros által szakmailag támogatott rendezvényen a szállodaláncok, szállodák és éttermek legfőbb döntéshozói mellett a hazai üzleti élet véleményformáló személyiségei, külföldi cégek vezetői és képviselői, valamint a Magyarországon szolgálatukat teljesítő diplomaták is rendszeresen tiszteletüket teszik. „Bízunk benne, hogy egy év kihagyással, 2021-ben ismét lesz alkalmunk együtt ünnepelni és elsőként gratulálni a szakma legjobbjainak.” – nyilatkozta a kiadó.