Telepítés a Covid-19 idején

Amikor évekkel ezelőtt elhatároztuk, hogy a Steiner dűlőben kékfrankosunkon túl, további ültetvényeket is szeretnénk telepíteni, álmunkban sem gondoltuk, hogy a projekt végül kalandfilmbe illő csavarokat tartogat majd és valóságos nemzetközi összefogásra lesz szükség ahhoz, hogy az oltványok az őket megillető helyre kerülhessenek.

De ne szaladjunk ennyire előre.

Sopronban 5 különböző dűlőben vannak területeink. Mindegyiket másért, de mindegyiket nagyon szeretjük, mindegyikben hatalmas potenciált látunk. A Steiner dűlő izgalmas talajadottságai, fantasztikus kitettsége miatt mégis mindig különleges helyet foglalt el a szívünkben, impozáns szomszédokat tudhatunk magunkénak, akiknek a borai mindig nagy hatással vannak ránk. Évekkel ezelőtt, amikor lehetőségünk nyílt újabb 1 hektáros területen dolgozni a dűlőben, tudtuk, hogy valami igazán különlegest szeretnénk ott alkotni. Az ültetvénytervezés természetesen messze túlmutat az impulzív vagy intuitív döntéseken. A szőlészeti és borászati tevékenységünkre mindig is a hosszú távú 10-15 éves távlatokban való gondolkodás és tervezés volt jellemző. Egy-egy új telepítés hatással lehet a teljes szortimentünk alakulására, de erről egy következő bejegyzésben mesélünk.

A Steineren lévő egy hektáros új terület esetében biztosak voltunk benne, hogy fehér fajtát szeretnénk telepíteni, ebben francia szakértő kollégáink is megerősítettek minket, amikor a területet és az elvégzett talajvizsgálatok eredményeit tanulmányozták. Mind talajtani, mind éghajlati szempontbon a dűlőnek e szelete kifejezetten ideális fehér fajták számára. Szaktanácsadóinkkal való több körös egyeztetés után úgy döntöttünk, hogy egy vegyes fehér azaz Gemischter Satz típusú ültetvényt hozunk létre. Osztrák szomszédainknál nagy hagyománya van az egy területről, azonos időben és egybe szüretelt különböző fajtákból készült boroknak, melyek a Gemischter Satz nevet viselik. Ezek a borok túl azon, hogy izgalmas lehetőséget adnak a borásznak, elképesztően jól közvetítik a terület adta jegyeket. Miután a soproni ültetvényeinkről mindeddig csak vörös fajtaborokat készítettünk, kifejezetten izgalmas kihívásnak tekintjük, hogy az első fehérborunkban a terroir jegyeire koncentráljunk.

Az elmúlt években a területen a talajvizsgálatok és az előkészítési munkálatok folytak, míg a csapatunk piackutatást és trendelőrejelzést végzett a majdani szortimentalkotó tételünkkel kapcsolatban, melyet legkorábban 3-4 év múlva kóstolhatuk.

Év elején minden készen állt arra, hogy amint az időjárás és a vegetációs ciklus engedi megtörténjen a telepítés, amikor nemvárt villámcsapásként hónapokra a Covid19 pandémia vette át az irányítást ismert világunk felett. A különböző fokú korlátozások életbe lépésével egyre bizonytalanabbá vált a tervezett munka. A határok lezárásakor már komolyan vakargattuk a fejünket, hogy vajon el tudjuk végezni a munkát, vagy egy egész évet írhatunk a járvány számlájára és csak 2021-ben telepíthetjük el első soproni fehér tőkéinket.

Osztrák partnerünk a Scheiblhofer Reben GmbH, akiktől immáron 20 éve vásároljuk oltványainkat kizárólag úgy léphették volna át a határt, ha az érkező kollégák 14 napos hatósági karanténba vonultak volna, ez lássuk be nem volt járható út. De akkor hogyan tovább?

Molnár Ákos személyében érkezett a segítő jobb, aki dacára annak, hogy az osztrák cég közvetlen konkurenciája, vállalta, hogy amennyiben az oltványok átlépik a határunkat ő vállalja azok telepítését. Ez úton is hálásan köszönjük Molnár Ákosnak, a Soproni Hegyközség elnökének az önzetlen segítségét. Az oltványok szállításában Elek Máté szőlész kollégánk sietett segítségünkre, aki testvérbirtokunknál, az Esterházy borászatnál dolgozik. Máté soproni lakosként, mivel munkája Ausztriába kötötte szabadon járhatott a két ország között. Az események ezen a pontot hihetetlenül felgyorsultak. Május első napjaiban érkezett a hír, hogy Ákos vállalja a telepítést, Máté pedig a szállítást, május 7-én pedig már csatasorba álltunk a munkálatokhoz. Valós a mondás, mely szerint bajban ismerszik meg az ember. Szívmelengető volt, ahogy az események résztvevői teljes természetességgel és önzetlenül voltak segítségünkre ezekben a mindenki számára bizonytalan és vészterhes napokban.

Ezek után azt, hogy az aszályos időjárásnak köszönhetően sivatagos körülmények közt kellett elvégeznünk a munkát már könnyedén vettük. Bízunk és hiszünk benne, hogy egy olyan „sokszínű” ültetvény, mely most születőben van és ennyi segítő kéz vett részt a létrehozásában, páratlan borokat ad majd néhány éven belül. Mi biztosan mindig emlékezni fogunk ezekre a napokra.

Továbbra is tesszük a dolgunkat, hisz a szőlőben és a pincében soha nem áll meg az élet.