Vízből születő bor

A víz életünk alapvető eleme. A Víz világnapjának közeledtével számvetést készítettünk arról, hogy a borászati munkák folyamán mit jelent az életet biztosító folyadék. Bemutatjuk, hogy mi, az Etyeki Kúria dolgozói mit teszünk azért, hogy megbecsüljük, hogy vigyázzunk rá.

Amikor bort töltünk poharunkba, hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a kehelyben táncoló folyadék közel 85%-ban víz. A víz természetesen nem csak a végeredmény kémiai összetételében játszik kiemelt szerepet. Amikor jelentőségéről beszélünk, akkor holisztikusan, az egész élet rendszerében kell gondolkodnunk. A talaj víztartó képességétől kezdve, azon át, hogy szőlőnövényünk a gyökerein keresztül hogyan és mennyi vizet képes felvenni, odáig, hogy a borászati munkában elkerülhetetlen módon felhasznált jelentős vízmennyiséget hogyan észszerűsítjük.

Borvidékünkön éves szinten nagyjából 600 mm csapadék hullik. Ez a mennyiség az utóbbi években egyre hektikusabban, kiszámíthatatlanabb módon érkezik. Vannak hosszú, szélsőségesen aszályos időszakok, melyeket rövid, ám extrém mértékben csapadékos periódusok követnek. Ilyen körülmények között kiemelt jelentőséget kap, hogy területeink talajának víztartó képességét a lehető legjobb kondícióban tartsuk, hiszen egy szőlőtőke egy nap alatt 1,5-3,4 liter vizet párologtat el a talajból.

Új telepítéseink előtt vizsgálatokat végzünk, melyek egyrészt érintik a telepítendő terület talajszerkezetének felmérését, valamint a terepviszonyok vizsgálatát is. Indokolt esetben a terepviszonyokon úgy változtatunk, hogy az érkező csapadékmennyiség optimális mértékben hasznosulhasson a területen. Hosszabb utakat létesítünk a lefolyó víznek a domb aljáig, vízfékek kerülnek beépítésre, mikroteraszok kerülnek kialakításra. Esetünkben, mivel két borvidéken is jelen vagyunk, ezek a tervezési és kivitelezési munkák jelentős energia és szakértelem befektetéssel járnak, hiszen minden terület vízmegtartó képessége egyedi.

Egy borászati üzemnek természeténél fogva magas a vízfogyasztása, így felelősségünk abban is áll, hogy ezt a fogyasztást lehetőségeinkhez mérten észszerűsítsük. A takarítás, a tartály – és hordómosás vízszükséglete a szüreti időszakokban különösen jelentős. Borászatunkban kettős csatornarendszer került kialakításra, hogy a technológiai vizet a mechanikai szennyeződésektől előtisztítva, valamint pH semlegesítve továbbítsuk a település csatornahálózatába. Egyelőre kevés borászat rendelkezik ilyen, több ágú csatornahálózattal, mely lehetővé teszi a kommunális és a technológia víz külön kezelését. 2013-ban, amikor az Etyeki Kúria úgy döntött, hogy az üzemfejlesztés részeként kiépíti a csatornahálózatot az Öreghegyen, egyértelmű volt, hogy innovatív, a környezet védelme érdekében is előre gondolkodó megoldást választunk.

Annak ellenére, hogy a vezetékes vizet már az 1990-es évek végén kiépítette az Etyeki Kúria az Öreghegyen, az esővizet a mai napig egy 60m3-es tartályban gyűjtjük. Amit a természet ad, azt nem szívesen hagynánk kárba veszni.

A tudatos vízhasználat az üzem teljes egészére kiterjed. Az épületekben saját vízlágyító berendezéseket használunk, a mellékhelyiségekben víztakarékos öblítési rendszerek üzemelnek. Palackozás esetében kiemelt fontosságú a tiszta, sterilre szűrt víz használata. A szűrést magunk végezzük, 0,2 mikronos méretig, gyakorlatilag gyógyszeripari tisztaságúra.

Törekvéseink a tudatos vízhasználatra természetesen nem állnak meg a jelen pillanat állapotánál. Ahogy fejlődünk, tervezünk, úgy igyekszünk még többet tenni. Tervezés alatt álló új üzemegységünkben tovább emeljük a tétet és háromágú csatornarendszeren túl, - melyben külön tudjuk kezelni a fehér, a szürke, valamint a fekete szennyvizet – víz visszaforgatást tervezünk, melynek köszönhetően a palackmosáskor használt vizet később újra tudjuk használni akár a növényvédelmi eljárások során is az ültetvényeinken. 

Víz nélkül nincs gyümölcs, nincs bor. Víz nélkül mi magunk sem léteznénk. Vigyázzunk rá!

Sparkling Sauvignon Blanc