Blog

Szélsőségekkel teli tavaszt zártunk

Vissza
Feliratkozás

Május végén már virágzásnak indult a szőlő, és a 30 fok körüli melegeknek köszönhetően pontosan ott tartunk, mint Chiantiban.

f1_david_picci

Ugyanakkor pár hete még a téllel küzdöttünk. A Fagyosszentek idén is korábban érkeztek Etyekre. Április 19.-én 10 cm hó hullott a már fakadásnak indult ültetvényre. Szerencsére jelentős kárt nem okozott a hirtelen lehűlés, a fagyott részek gyorsan regenerálódtak.

foto_2

Május elején Daviddel és Milánnal körbejártuk a már letisztított – hajdan erdős – területet. Még nagyon sok munka áll előttünk, de augusztusban elkezdődhet a talaj előkészítése a rekultivációra. Izgalmas terület, változatos talaj adottságokkal, finom mikro-klimatikus különbségekkel. Azt hiszem újabb meglepetést fogunk okozni pár év múlva az új projekt termőre fordulása után.

foto_3

Kora tavasszal végrehajtottuk életünk első ESCA-műtétjét. A műtét sikeres volt, a beteg él és egyelőre tünetmentes. Az ESCA a szőlőtőke faszöveti betegsége, amelyre ezidáig nem volt gyógymód. A legjobban a műtéti eljáráshoz hasonlítható beavatkozás viszonylag új növény gyógyítási technológia. Az utóbbi időben egyre szélesebb körben kerül üzemi szinten alkalmazásra Nyugat-Európa vezető borvidékein. A mi fajtáink közül a Sauvignon Blanc kifejezetten fogékony erre betegségre.

f6_ESCA_mutet_

Befejeztük a hajtásválogatást a termő és az új ültetvényeken is. A hajtások akár napi 15-20 cm-t is nőhetnek ebben az időszakban.
Aktuálisan a 2. törzstisztítás, hajtások befűzése, soraljművelés, kultivátorozás, kaszálás, permetezés, kötözés van napirenden, tehát minden egyszerre. Ez a két hónap a legintenzívebb és legelfoglaltabb időszak a szőlőben, izgatottan várjuk a virágzás végét, és fejben már a szüretre készülünk.

f7_virag

Ez egy jó cikk!