Blog

Lassan végre kiolvadunk

Vissza
Feliratkozás

2017 rendkívüli hidegekkel köszöntött be, hideg-rekordok dőltek meg országszerte. Etyeken szerencsére a higanyszál nem süllyedt mínusz 17 fok alá.

foto1

Korábban is voltak már hasonló hideg teleink – például 2010 -, de nem volt jellemző a hetekig tartó mínusz 10-12 fok. A metszési munkákat sajnos ezeken a napokon szüneteltetnünk kellett, ennek ellenére a termő területeink közel 70 százalékán készen vagyunk a metszéssel. Ez idáig úgy tűnik, hogy a rendkívüli időjárás nem okozott jelentősebb károkat az ültetvényeinkben, a vesszők zöldek, a hajtatási próbák folyamatban vannak. Az, hogy a rügyeken belül mi történt sajnos csak a virágzáskor fog kiderülni.

foto2

Örömteli hír, hogy el tudtuk kezdeni a Kis-látóhegyi új terület projektünket, amelynek első lépése a területen található erdő kitermelése. Ez egy kiváló adottságú dombtető szorosan a 2015-s telepítésünk szomszédságában. Az erdő kivágást megelőzően öt hektár erdőt telepítettünk 2016 tavaszán. A tuskók eltávolítása után az új ültetvény talajainak előkészítése veszi kezdetét, ami két-három évig is eltarthat. Remélhetőleg márciusban, hosszú idő után újra elindulhat a mezőgazdálkodás ebben a dűlőben, ugyanis a sok elvadult öreg gyümölcsfából és a régi dűlőutakból arra következtethetünk, hogy valaha itt virágzó gyümölcsöskertek lehettek.

foto4

A terület sajnos más, a múltunk kevésbé szép időszakának nyomait is magán viseli. A II. világháború alatt rendkívül heves harcok helyszíne volt Fejér megye ezen része, a közelben húzódott a stratégiai jelentőségű Margit állás. Elképzelhető, hogy a védvonal részét képezte a tábla Északi szélén végig futó lövészárok rendszer. Egy rövid technikai szünetet is be kellett iktatnunk, két 80mm-es német páncéltörő tüzérségi lőszer miatt.

foto3

A pincében ezalatt szépen folyik a fehér-, és rosé borok palackozása. A chardonnay és a vörösek hordóban érnek. Február végén töltjük a 2016-os Plánét, ami idén új ruhát kap.

Ez egy jó cikk!