Blog

Milyen volt 2018?

Vissza
Feliratkozás

A 2018-as év enyhe téllel indult, így gyorsan haladtak a munkák. Korán végeztünk a metszéssel és a kötözéssel. Március végén ijesztően hideg lett, néha – 15 oC alá süllyedt a hőmérséklet. Féltünk, hogy a fagy kárt tesz a tőkékben, de végül nem okozott semmi gondot. Majd áprilisban a nagy meleg miatt felgyorsultak az események, voltak napok, amikor 30 oC-ot fölé szökött a hőmérséklet, és innentől kezdve már meleg maradt az idő. Emiatt a virágzás három héttel korábban indult a szokásosnál. A meleg mellett átlag fölötti, viszont nem egyenletes csapadék volt jellemző, alkalmanként nagyobb mennyiség egyszerre. Ez azonban nagyon küzdelmessé tette a zöldmunkálatokat. A hajtások és velük együtt a gyomnövények is gyorsan növekedtek, így rendkívüli erőfeszítésekkel járt a szőlők karbantartása. Júliusban volt két hét, amikor a nagy meleg után visszahűlt kicsit az időjárás, ez lassította a szőlők érését, viszont augusztusban újra meleg lett, így a szokásosnál három héttel korábban indítottuk a szüretet. Mivel az Etyek-Budai és a Soproni Borvidéken is dolgozunk, mindig hosszú szürettel számolunk, idén 67 napos szüretet tudhatunk magunk mögött. Némi fejfájást okozott, hogy a szüret első hete után, augusztus 20-a körül nagyobb mennyiségű eső esett, és ez megnehezítette a munkálatokat. A szőlők számára optimális időjárás miatt az átlagosnál 15%-kal több volt a termés idén, és úgy néz ki, hogy ez az év Etyeken a Pinot Noir-nak és a Sauvignon Blanc-nak kedvezett leginkább, míg Sopronban a Merlot tűnik a legígéretesebbnek. A szüret alatt két külföldi segítségünk is volt: partnerborászatunk, az Esterházy Pincészet borásza, Martin Cooper, és egy ausztrál borász, Chris Rae, aki még törköly lapátolásában is segédkezett.

A pincében a szüret után elkezdtük az újborok készítését, hogy Márton Napra elkészülhessen a Kúria White és a Kúria Rosé. Most is illatosak és gyümölcsösek lettek, és ebben az évben vidám megjelenéssel érkeztek. A címkéiken a figurák nem csak színesek, hanem meg is mozdulnak, sőt némelyiken táncra perdülnek. Az újborok mellett több újdonsággal is készültünk, a Soproni Borvidékről 2016-os Zweigeltet és Merlot-t mutattuk be egy dűlőtúra keretén belül. Novemberben jelent meg egy különlegességünk, a Pinot Noir Válogatás 2015, mely készítésekor a szüret legjobb tételeit új francia hordóba töltöttük, és a tíz hónapos érlelés után a legszebb hordók tartalmát 1500 palackba töltöttük. Számunkra a legnagyobb büszkeség az idén először megjelent Pinot Noir Évjáratválogatás, mely 2012-től 2016-ig öt évjárat hat Pinot Noir-ját rejti. Emellett pedig továbbra is zajlanak a munkák a pincében, októbertől folyamatosan töltjük palackba a 2017-es évjárat borait – a Pinot Noir-t és a Chardonnay-t. Nagyszabású terveink vannak, hiszen most fogunk először pezsgőt készíteni pinot noir és chardonnay fajtákból hagyományos (méthode traditionnelle) eljárással.

 

A szőlőben szüret után elkezdtünk felkészülni a télre, befedtük a tőkéket földdel, külön hangsúlyt fektetve az új telepítésekre. A sorközök takarására egy új kísérletben veszünk részt az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézettel (ÖMKi), akik egyedi sorköztakaró magkeveréket állítottak össze nekünk, azért hogy a növények egymás tulajdonságait kiegészítve jól bírják a taposást, és tartósan megóvják a szőlők közötti sorok talaját. A vetés után decemberben el is kezdtük a metszési munkálatokat, amikkel várhatóan majd márciusban végzünk.

Köszönjük a sok kedves szót és támogatást, amit idén kaptunk! Reméljük, hogy ez az év mindenki számára olyan sikeres volt, amilyennek szerette volna. 2019-re kívánunk sok örömteli pillanatot és erőt az új év kihívásaihoz!

Ez egy jó cikk!