Blog

Szüret előtti helyzetjelentés

Vissza
Feliratkozás

A 2018-as év nagyon meleg és csapadékos volt eddig, ami rengeteg munkát adott nekünk, viszont a termés sokat ígér. Hogy mennyire lesz sikeres az idei év, hamarosan ki is derül, mivel másfél hét múlva indul a szüret. Idén kisebb mértékben növeltük területeinket, egy hektár pinot blanc és chardonnay szőlőt telepítettünk az etyeki Öreghegyen, valamint egy hektár kékfrankost a soproni területeinken. Azonban az igazi növekedést ebben az évben az adja, hogy idén Etyeken 12 hektár, míg Sopronban 6 hektár fordul termőre. Etyeken sauvignon blanc, chardonnay és pinot noir, míg Sopronban kékfrankos és merlot.

A nagyobb mennyiségű szőlő miatt szükségünk volt a pince kapacitásának bővítésére is. Júliusban érkezett meg hozzánk a 3 db óriási, 2,2 tonnás 150 hl-es hűthető erjesztő tartályunk, amelyekhez lépcsők és járda vezet fel. Viszont nem csak ők érkeztek, hanem 4 db 6 hl-es és még néhány kisebb tartály is. Ennek köszönhetően felkészülten várhatjuk a megnövekedett mennyiségű szőlőt. A tartályok beszerzését már jóval korábban, 2016-ban elindítottuk. Ebből is látszik, hogy célszerű időben tervezni a kapacitásbővítést.

A Zöldveltelini és a vadélesztős Sauvignon Blanc után idén júliusban készült el a harmadik Mérész Sándor Projekt borunk (azaz MSP), a Zenit 2017. Az MSP mindig egy egyedi tétel, amit kísérletként limitált mennységben készítünk el. Eddig a zenit fajtával a Pláne Frizzante White-ban dolgoztunk, ez volt a házasítás egyik bora. Az MSP Zenit egy igazi karakteres fajtabor lett. Halvány citromszínű, illatban parfümösséggel lep meg minket, majd sárga alma és körte fedezhető fel, utóízében ropogós, citrusos. Karakteres bor, csakúgy mint az elődei.

 

A szőlőmunkák ebben az évben nem csak a megnövekedett területek révén nőttek, hanem az időjárás is közbeszólt. Ebben az évben a sok csapadéknak és a viszonylag magas hőmérsékletnek köszönhetően a munkálatok mennyisége többszörösére nőtt. Például a korábbi években a törzstisztítást évente 2x elég volt elvégeznünk, de úgy tűnik idén még az ötödikre is szükség lesz némely tőke esetében. Bár a júliusi hűvös idő miatt lassult egy kicsit az érés, a májusi meleg 2-3 héttel korábbra hozta a szüret idejét.  A jelenlegi állás szerint úgy tűnik, hogy minden eddiginél korábban, augusztus közepén kezdjük a szüretet a borászat körül elterülő pinot noir-ral.

Ez egy jó cikk!