Blog

Szüret után…

Vissza
Feliratkozás

Az elmúlt évek egyik legjobb szüretét tudhatjuk magunk mögött. Kiemelkedő az idei évjárat, mivel az aszályosság ellenére a szüret előtt elegendő csapadék hullott Etyeken, és ez nagyon jót tett szőlőnek.

Az érés gyorsan bekövetkezett, az érési idők összeértek, ezért nagy tempóban kellett szüretelni. Az etyeki területeken szeptember elsején kezdtük, és két héten belül bekerült az összes alapanyag a pincébe. Sopronban a szüret szeptember 23-án indult és október 12-én volt az utolsó szüreti nap. Itt nem esett annyi csapadék, de ennek ellenére az onnan bejövő fürtök is szépek és egészségesek voltak.
A fehérborok átlagban 19,5-es cukrot produkáltak, a vörösek pedig 21,5-t.

A nehézségek a fajták érési idejének összetorlódásából adódtak, de a legnagyobb problémát a mezőgazdaságban általánosan jelentkező munkaerő-hiány okozta idén is. Ezért az Etyeki Kúria történetében először kipróbáltuk a gépi szüretet is, és nagyon jól vizsgázott. A nagyládás szüret is nagyban gyorsította a munkát, melyet Sopronban alkalmaztunk először. Egy nagyláda 25-30 kis ládát helyettesít, cca. 400 kg szőlővel megpakolva. Így a kemény szüreti napok végén a korábbi 1000 db kis láda helyett csak 35-40 darabot kellett elmosni, amivel jelentősen csökkent a szüret alatti vízfelhasználásunk.

Érdekesség, hogy idén először a csapat befogadott egy új-zélandi szüreti kisegítőt a vörös erjesztések idejére. A fiúk mind óriási élményekkel gazdagodtak.

Időközben zajlik az új tartályaink gyártása, melyekkel a jövő évi szüret lényegesen könnyebb lesz. Nagy szükség van rájuk, mert jövőre termőre fordulnak az új telepítéseink.

Jelenleg az újborok előkészítésén dolgozunk, most hideg-kezeljük őket, s a hagyományokhoz híven a Kúria White és a Kúria Rosé pár napon belül kész. A nagy érdeklődésre való tekintettel a Pláne Frizzantét is szeretnénk még idén kihozni, hogy bekerülhessen a karácsonyfa alá 😉

Ez egy jó cikk!