Mérész Sándor | 2017.10.23 Blog

Szüret után…

Vissza
Feliratkozás

Az elmúlt évek egyik legjobb szüretét tudhatjuk magunk mögött. Kiemelkedő az idei évjárat, mivel az aszályosság ellenére a szüret előtt elegendő csapadák hullott Etyeken, és ez nagyon jót tett szőlőnek.
Az érés gyorsan bekövetkezett, a szőlőfajták érési időpontjai összeértek, ezért nagy tempóban kellett szüretelni.
Az etyeki területeken szeptember elsején kezdtük, és két héten belül bekerült az összes alapanyag a pincébe.
Sopronban a szüret szeptember 23-án indult és okt. 12-én volt az utolsó szüreti nap. Itt nem esett annyi csapadék, de ennek ellenére az onnan bejövő fürtök és szépek és egészségesek voltak.

A fehérborok átlagban 19,5-es cukrot produkáltak, a vörösek pedig 21,5-t.
A nehézségek abból abból adódtak, hogy összeértek a fajták összetorlódtak az érési idők.
A legnagyobb problémát a mezőgazdaságban általánosan jelentkező munkaerő-hiány okozta idén is.
Ezért az EK történetében először kipróbáltuk a gépi szüretet is, és nagyon jól vizsgázott.
A nagyládás szüret is nagyban gyorsított a munkát, melyet Sopronban alkalmaztunk először. Egy nagyláda 25-30 kis ládát helyettesít, cca. 400 kg szőlővel megpakolva. Így a kemény szüreti napok végén a korábbi 1000 db kis láda helyett csak 35-40 db-ot kell elmosni, amivel jelentősen csökken a szüret alatti vízfelhasználásunk.
Érdekesség, hogy idén először a csapat befogadott egy új-zélandi szüreti kisegítőt a vörös erjesztések idejére, (holott általánosságban ez inkább fordítva szokott történni.) Az egész csapat óriási élményekkel gazdagodott.

Időközben zajlik az új tartályaink gyártása, melyekkel a jövő évi szüret lényegesen könnyebb lesz. Nagy szükség van rájuk, mert jövőre termőre fordulnak az új telepítéseink.

Jelenleg is folyamatban van az újborok előkészítése, most hideg-kezeljük őket, s a hagyományokhoz híven a Kúria White és Kúria Rosé pár napon belül kész. A nagy érdeklődésre való tekintettel a Pláne Frizzantét is szeretnénk még idén kihozni, hogy bekerülhessen a karácsonyfa alá 😉

Ez egy jó cikk!