BORÁSZATUNK ÚJ ÉPÜLETTEL BŐVÜL


Szöveg és képek: Etyeki Kúria
2023.03.22.

TUDATOSSÁG, TERVEZÉS, INNOVÁCIÓK

A tudatos szakmai munka és stratégiai tervezés eredményeként az elmúlt években a tervezettnél sokkal gyorsabb ütemben tudtunk bővülni, így borászatunk mára kinőtte jelenlegi épületét. Etyek-Öreghegyi üzemünk termelési kapacitását az elmúlt években rendre meghaladtunk, ez pedig a Mérész Sándor főborász vezette borászati csapatot számtalan üzemszervezési kihívás elé állította.

*A szöveg folytatódik a fotó után!

Fotó: Etyeki Kúria - Jelenlegi borászatunk acéltartályai

Az elmúlt években jól összeszokott vezetői csapatunk Babarczi László ügyvezető irányításával elemezte működésünk minden aspektusát; aktualizáltuk stratégiai-, és hosszú távú üzleti tervünket. Ezek alapján arra jutottunk, hogy a további növekedéshez; a borkészítés minőségének emeléséhez; a palackozás, és raktározás biztonságának fokozásához egy új, minden elvárásnak megfelelő, kompromisszummentes üzemre van szükségünk. Ennek tervezése a Covid járvány okozta lezárások ideje alatt kezdődött meg. A beruházás megvalósításához sikeresen pályáztunk vissza nem térítendő támogatásra is, így 2023. augusztus végére már birtokba is vehetjük új épületünket, tehát az idei szüretből származó szőlő feldolgozására már ott kerülhet sor. A beruházás célja elsősorban az, hogy optimalizáljuk a szőlőfeldolgozás és a borkészítés körülményeit, továbbá növekedésünket a minőség megtartása - sőt, annak folyamatos emelése - mellett tartsuk meg mindkét (Etyek-Budai, Soproni) borvidéken, mindezek mellett pedig új, általunk eddig nem használt borászati technológiák alkalmazását tegyük lehetővé.

*A szöveg folytatódik a fotó után!

Fotó: Etyeki Kúria - Az Etyeki Kúria management:
Állnak, balról: Mérész Sándor főborász, Szerepi Szabolcs borturisztikai és marketing vezető
Ülnek, balról: Nagy Vince kereskedelmi vezető, Lehoczki Tünde pénzügyi vezető, Babarczi László ügyvezető


Új üzemünk - mely Etyek és Alcsútdoboz között félúton helyezkedik el - már annak elindításakor a jelenlegihez képest is több, mint dupla kapacitással rendelkezik majd, emellett pedig a logisztikai fejlesztések eredményeképpen jóval egyszerűbb lesz a raktározás, a szállítás, egyszóval a kereskedelem is, ami jelentős könnyebbséget hoz Nagy Vince kereskedelmi vezetőnk és csapata számára vevőink, partnereink gyorsabb és hatékonyabb kiszolgálásában. De nem csak a borkészítés és a raktározás kerülnek új épületbe; irodai munkatársaink, így a Lehoczki Tünde által vezetett pénzügyi csapatunk részére is modernebb, kényelmesebb munkakörülményeket teremtünk új irodáinkban. Már jelenlegi üzemünkben is számos, a mai napig előre mutatónak számító „zöld beruházás” segíti, hogy a lehető legkisebb karbonlábnyomot hagyjuk magunk után; az új épületünkben, erre természetesen ismét igen nagy hangsúlyt fektettünk:

  • Az új borászati üzem lényegesen közelebb helyezkedik el termőterületeinkhez.
  • Az épület energiaellátásába, csakúgy, mint a jelenlegi épület esetében, napelemek is besegítenek majd.
  • Mindenhol energiatakarékos LED világítás fog működni és a beépített gépek, berendezések kiválasztásánál fontos szempont volt az energiahatékonyság.
  • A csarnokra fejlett hőszigetelés kerül, ezen felül a homlokzat egy részére vadszőlőt futtatunk egy speciális szerkezetre a további, természetes árnyékolás és így az energiahatékonyság növelése érdekében.
  • A borkészítés során keletkező technológiai vizeket külön gyűjtjük és tisztítjuk, mely megoldás a borászatok között egyedülálló lesz Magyarországon.


*A szöveg folytatódik a fotók után!

Az új borászati épületet a Studio Fragment építész stúdió építészei, Bődi Imre és Frikker Zsolt tervezték.

Fotók: Etyeki Kúria - Új épületünk látványtervei

Adódik a kérdés: mi történik jelenlegi épületünkkel, mely Etyeken, a bortörténelmi jelentőségű Öreghegy legszebb részén található? Nos, a válasz kézenfekvő! Egyrészt tradicionális (palackban erjesztett) pezsgőt fogunk itt készíteni az eddiginél nagyobb mennyiségben; másrészt pedig Szerepi Szabolcs borturisztikai és marketing vezetőnk irányításával turisztikai fejlesztéseket valósítunk meg, bővítjük vendéglátási és rendezvény kínálatunkat, melyek révén vendégeink még több élményt szerezhetnek nálunk.