Mi a stájsz (ész)kombájn?

Írta: Ercsey Dániel
Fotók: Etyeki Kúria

Mi a stájsz (ész)kombájn?
Itt van az ősz, itt van újra, felhangzik a szőlőhegyeken a szüretelők éneke, a pneumatikus prések zümmögése és a traktorok zúgása.
Micsoda idill, nem igaz?
Az Etyeki Kúria borászatban a szüretet a királyleányka szőlővel kezdtük, nomen est omen, amilyen sértődékenyek a koronás fők, biztos nem esett volna jól neki, ha utoljára hagyjuk...
Ami viszont ennél is fontosabb, hogy végre megnézhettük, mit tud az űrtechnológiával felszerelt szüretelő kombájnunk! Nem csalás, nem ámítás, tényleg olyan, mintha egy harmadik típusú találkozás. Van benne wifi, mp3 lejátszó, szóval lazán bömbölhet benne a Summer of 69’. Miközben szüretel válogat és kis túlzással kézcsókkal köszön a szőlőben szembejövő hölgyeknek. De tényleg!

A videó a linkre kattintva indul el! A szöveg folytatódik a videó alatt!


Van az úgy, hogy az embert a körülmények szinte rákényszerítik a változtatásra, ugyanakkor mi innovatívan előre gondolkodva nem szeretünk addig várni. Az első szüret után és már most látszik, hogy nagyon-nagyon megérte! Ez a csodamasina hatodannyi idő alatt végez egy hektárnyi szürettel, mint eddigi leggyorsabb brigádunk valaha!

A királyleányka után az alcsúti területek következtek. Szépen sorban a pincébe került a chardonnay, a pinot noir és a sauvignon blanc is. Jól látszik, hogy aki korán szüretelt, hogy az aszály miatt mentse a termés egy részét, vagy éppen azért, hogy az eljövendő nagyobb esők elől biztonságba menekítse ami egyáltalán termett, az most rossz lóra tett! Mi kivártunk és ennek az lett az eredménye, hogy a tavalyival majdnem megegyező termésátlaggal számolhatunk, továbbá jó minőségű alapanyaggal dolgozhatunk visszahúzódó sztárborászunk legnagyobb örömére!

Ami pedig a Kúria Sopron projektet illeti, ne mondjátok el senkinek, de készülünk egy meglepetéssel! Benne lesz a Fertő-táj minden szépsége, a susogó nádasok és a vízimadarak, a balfi források és a fertőrákosi kőfejtő hangulata, a Tűztorony és a teljes barokk és picit reneszánsz óváros, vagyis minden, ami egy bort felruházhat soproni karakterrel. A szőlő gyökerei már amúgy is ott kapaszkodnak a palás alapkőzetbe, nekünk csak palackba kellett zárni a végeredményt…