Az új borászati üzem - Közelebb a szőlőhöz


2023.07.11.
Szöveg: Ercsey Dániel / Etyeki Kúria
Fotók: Etyeki Kúria

Közelebb a szőlőhöz

Az új üzem kapcsán Babarczi Lászl
óval, az Etyeki Kúria ügyvezetőjével beszélgettünk

Mi
ért pont Göböl és egyáltalán hol is van ez a település?
Elősz
ör is, bár mi csak "Göbölként" emlegetjük, ez valójában Göböljárás és közigazgatásilag Alcsútdobozhoz tartozik. Ez a településrész - aminek az 1940-es években még többszáz lakosa volt - Etyek és Alcsútdoboz között fekszik félúton, mindig is mezőgazdasági birtokközpontként működött, a neve is erre utal, hiszen a "göböl" eredetileg hízómarhát jelent; azt az állatot, amit a húsáért tenyésztenek. Úgy tudjuk, régebben mezőgazdasági képzés is folyt itt, illetve van itt egy a XIX. században épült gyönyörű magtár is, mely az Etyeki Kúria borászat megalapítása (1996) óta a cég tulajdona. Mérész Sándorral 2009-ben még azt javasoltuk, hogy ide, ennek az épületnek a telkére építsünk egy borászatot, de a tulajdonosok döntése végül az etyeki Öreghegy helyszínre esett. Így épült meg jelenleg is használatban lévő birtokközpontunk, ami 2022-ben elnyerte Magyarország Legszebb Borbirtoka kitüntető címet, nemrég pedig a Busines Traveller Hungary - Businness Excellence Legjobb vidéki rendezvény helyszín közönségdíját kaptuk meg. Lehet mondani, hogy rossz döntés végül nem született anno!
*A szöveg folytatódik a fotó után!

Sokáig gondolkodtunk rajta, hogy mi lehetne a régi, történelmi
magtárépület értékéhez leginkább méltó és számunkra is hasznos funkció, de bármire is gondoltunk, az csak sok-sok kompromisszum árán lett volna lehetséges. Mindenesetre mindig ott motoszkált a fejünkben ez a lokáció.
Amikor a 2020-ban, egy ideje már a hosszútávú strat
égiai tervünkön dolgoztunk, egy banális véletlen folytán megtudtuk, hogy a magtár épületünkkel szemközti üres terület eladó. Azonnal tudtuk, hogy ez lesz számunkra a tökéletes helyszín egy új üzem létesítésére. Szerencsére a telket sikerült megvennünk és onnantól már nem volt megállás…
*A szöveg folytatódik a fotó után!


Mi
ért volt fontos a bővülés?
Ahogy Mérész
Sándor főborászunk már elmondta, az Etyek öreghegyi borászatban a dinamikus bővülés, a sok új termék, továbbá a jelentős borturizmus és a szűkös helyviszonyok miatt az elmúlt években már túl sok kompromisszumot kellett kötnünk. Mindenképp meg akartuk őrizni a hely varázsát és hangulatát, de kellett a tér, a hely a továbblépéshez, és ahhoz, hogy megvalósítsuk új borászati ötleteinket. Ezekre a kihívásokra Göböl volt a tökéletes válasz: közelebb van a szőlőinkhez, így kevesebb üzemanyagot használunk, kevésbé kopnak a traktorok; itt egy zöldmezős beruházást tudunk megvalósítani a gyönyörű régi magtárunkkal szemben, vagyis olyanná alakítjuk, amire pontosan szükségünk van, ráadásul az energiatakarékosság szempontjából sem utolsó az épület hőszigetelése, a rengeteg napelem, az elektromos autóknak kialakított töltők, vagy éppen a vízvisszanyerés, ahol a vizet a permetezéshez tudjuk majd használni. Egyszóval az új épület egy logikusan megtervezett, zöldmezős beruházás, ami mindenben megfelel mai idők támasztotta kihívásoknak.
*A szöveg folytatódik a fotó után!


Hogyan találtatok tervezőt
és kivitelezőt, hiszen napjainkban ez is nagy kihívás.
A Studio Fragment  tervezőirodá
val már régóta munkakapcsolatban állunk. Bődi Imre építész-társtulajdonos, már a jelenlegi birtokközpontunk építésénél is közreműködött. Tulajdonostársával Frikker Zsolttal közösen jegyzik több épületünket. Szinte félszavakból értjük már egymást.
A győri Arrabona Konstrukt Kft., Gergye Barnabás
és Bognár Dávid ügyvezető tulajdonosok személyében pedig egy nagyon rugalmas, hozzáértő és lelkiismeretes kivitelezőt-, az ITAG Építő Kft. és Holy Ákos építész-műszaki ellenőr személyében pedig egy a végletekig precíz és hozzáértő partnert találtunk, akiknek munkája révén az építészek által megálmodott emberléptékű és az út túloldalán álló régi magtárral harmóniában álló, azzal építészetileg is együttműködő új épület tervei valósággá válnak.
*A szöveg folytatódik a fotó után!
G
öböljárás területének jó része a második világháború után egy állami gazdasághoz tartozott, ami aztán a 90-es években feldarabolódott. Emiatt értek minket meglepetések is a projekt előkészítésé és a kivitelezés során: telekhatárok, vezetékek vagy épületek nem mindig ott voltak, ahol lenniük kellett volna a térképek szerint, vagy éppen egyszer csak előkerültek. De eddig sikerült megoldani mind ezeket, mind pedig az olyan problémákat, hogy például Göbölön nincs szennyvízhálózat, de még vezetékes internet és telefon sem. Sokat tudnánk mesélni arról, végül mit hogyan sikerült áthidalni...
Hamarosan folytatjuk…