Egy nehéz év a mérlegen

A lassan leköszönő 2020-as esztendő, mindenkit, így borászatunkat is számtalan megoldandó feladat elé állította. Fennállásunk huszonnegyedik évében olyan nehézségekkel szembesültünk, mint még soha, mégis mosollyal és bizakodóan tekintünk az előttünk álló időszakra.

Dacára annak, hogy az idei év mérlegének egyik serpenyője bővelkedett eddig ismeretlen kihívásokban, a másik serpenyő – minden szerénytelenség nélkül mondhatjuk – eredményektől roskadozott.

Az aszályos tavasszal induló időszakot végül parádés szürettel zárhattunk, melyről korábban itt írtunk. A soproni telepítéseinket közösségi összefogással időben teljesítettük, melynek kalandos eseményeit itt foglaltuk össze.

Jellemző ránk, hogy borainkat mindig is gyermeki várakozással teli örömmel adtuk ki hazai és nemzetközi megmérettetésekre, hogy az érkező szakmai visszajelzésekből tanulhassunk, tovább fejlődhessünk. Majd negyed évszázada tartó borászati tevékenységünket az év során számos rangos verseny ítészei is magasra értékelték. Minden pontszám, díj továbbá helyezés kézhezvételekor visszaigazolást kapunk, hogy amiért és ahogyan dolgozunk, az „beérleli” gyümölcsét. Idén – a teljesség igénye nélkül – az alábbi eredményeinkre voltunk kiemelkedően büszkék.

A tavaszi „Mundus Vini-n” több, mint 260 borszakértő összesen 7500 beérkezett mintát értékelt, mely versenyen Magyarország 20 aranyéremmel gazdagodott, melyek közül egyet az Etyeki Kúria „Sparkling Sauvignon Blanc-ja” érdemelt ki, 91 ponttal. Ugyancsak ezen a versenyen 2017-es „Kúria Red” borunk, meggyőző, 86 pontot szerzett.

Nyár végén két hazai „Top 100-as” válogatásban is előkelő helyeken láttuk viszont borainkat. A Világgazdaság „Top 100 Magyar bor” kiadványának idén is Dr. Fiáth Attila, „DipWSET” nemzetközi borakadémikus, „Master of Wine” aspiráns vezette a zsűrijét, mely listán 2018-as chardonnay és 2017-es pinot noir tételünk a 38-ik, valamint a 29-ik helyre értékelve szerepeltek. A „Winelovers 100” legjobb magyar bor idei válogatásában első pezsgőnk, a Sparkling Sauvignon Blanc a buborékos szekcióban az előkelő második helyen végzett.

Alig ocsúdtunk fel a százas válogatások okozta örömből, amikor befutott a hír, hogy egyedüli(!) magyar tételként a svájci „Mondial des Pinots” versenyen, 2015-ös Pinot Noir-unk 89 ponttal aranyérmet szerzett. A hír olyannyira megdobogtatta szívünket, hogy féltve őrzött készletünkből ismét forgalomba hoztunk egy kisebb mennyiséget, melyből a szemfülesek, vadonatúj webáruházunk felületén is elcsíphetnek pár palackot.

A „Decanter World Wine Awards” eredményeit minden év őszén hatalmas várakozás övezi a nemzetközi borvilágban. Az idei megmérettetésen 2017-es „Kúria Red” tételünk 89 ponttal bronzérmet szerzett, mely óriási eredmény számunkra, hiszen alap vörösbor tételünk immáron erős, nemzetközi mezőnyökben is magabiztos eredményeket szerez.

Novemberben tengerentúli partnerünk segítségével régóta dédelgetett álmunk vált valóra, amikor is korunk egyik legmeghatározóbb borszakértője Robert Parker és csapata, akik több, mint három évtizede kóstolnak és bírálnak borokat a világ minden bortermelő országából, lekóstolták boraink egy részét. Az, ha a „Robert Parker’s Wine Advocate” értékel egy-egy bort – gyakorlatilag pontszámtól függetlenül – nagy szó egy borászat számára, hiszen garantáltan profi és objektív értékítéletet kap, ami mindenképp előremutató hatással lesz a borászat további munkájára. Mark Squires, a csapat Kelet-Európai borokkal foglalkozó szakértője három borunkat kóstolta és értékelte. Mindhárom tesztelt tétel pozitív kicsengésű bírálatot kapott, melyet a magas pontszámok is tükröznek. A soproni területről származó 2016-os Kékfrankos 89 pontot-, a 2017-es Pinot Noir 87 pontot-, míg a pincészet első pezsgője, a Sparkling Sauvignon Blanc, mely folytatása jövőév elején kerül kereskedelmi forgalomba 86 pontot kapott.

Boraink tengerentúli kalandjának habján a cseresznye az volt, hogy az elsősorban kereskedők és HORECA szakemberek által vezetett „USA Wine Ratings” 2020-as versenyén is megmérettethették magukat. 2017-es Pinot Noir-unk és Sparkling Sauvignon Blanc-unk ezen a versenyen is 80 fölötti pontszámokkal és elismerő bírálatokkal végeztek.

Az év utolsó napjai sem telhetnek eredmények nélkül. Decemberben kaptuk meg a hírt, hogy a „Borigo Top 100”-as listáján is szerepelünk. 2017-es Pinot Noirunk 91 ponttal az előkelő 10., míg 2018-as Chardonnay borunk 90 ponttal a 28. helyen végzett a magazinban.

Az elmúlt 12 hónapban a fentieken túl számos eredménnyel, bírálattal gazdagodtunk, melyek a maguk módján mind hozzájárulnak további eredményes munkánkhoz. Hálásak vagyunk amiért olyan professzionális csapatban dolgozunk, ahol ezek az eredmények évről évre megszülethetnek, így kíváncsian és bizakodva várhatjuk az előttünk álló esztendőket.