Környezetvédelem a tőkék között

Környezetvédelem a tőkék között

…és azon túl

 

Szőlőben nem lehet rövidtávon gondolkodni. A szőlőtőkék száz-százötven évig is élhetnek – ha vigyázunk rájuk és megfelelően gondozzuk őket. Ennek jegyében a fenntartható gazdálkodás, és a klímavédelem kiemelten fontos ügye az Etyeki Kúriának.

 

Lehet akármilyen elhivatott a csapat, végezheti munkáját legjobb tudása szerint a borász, az időjárás nagy mértékben meghatározza, milyen lesz egy adott évjárat. A klímaváltozás hatásait már most érezzük, ezért nem is kérdés, hogy borászatunk a környezetvédelmi irányelveknek megfelelően dolgozik.

Az integrált szőlőtermesztés jegyében jelentősen csökkentettük a vegyszerek használatát, amennyiben szükséges, úgy kizárólag környezetbarát permetlevet használunk. A sorköztakarással nem csak a talaj kiszáradása ellen védekezünk, de hatékony megoldás a gyomnövények, talajerózió ellen is.

Borászatként sok vizet használunk, így alapelvünk, hogy ezt a lehető legtakarékosabban tegyünk, a szőlőben pedig vigyázunk a lehullott csapadékra. Évek óta dolgozunk a vízgazdálkodásunk tökéletesítésén, a sorok között „utakat” építünk a dombok aljáig, ahol lefolyhat a víz, vízfékeket, mikroteraszokat telepítettünk. Az Öreghegyen, egy 60 köbméteres tartályban gyűjtjük az esővizet; 2013-ban kettős csatornarendszert alakítottunk ki, amely lehetővé teszi a kommunális és a technológiai víz külön kezelését.

A szőlősorokban madárodúkat helyeztünk ki: a szárnyasok a kártevők számának gyérítésében is segítségünkre vannak.

Borászatunk energiaellátásáról napelemek is gondoskodnak, hűtő-fűtő rendszerünk hőszivattyús elven működik. A borkészítés közben keletkezett mellékterméket sem hulladékként kezeljük, a borseprő-törkölyt további feldolgozásra adjuk tovább, ami takarmányként vagy akár szerves trágyaként is felhasználható.

Az pedig természetes, hogy szelektíven gyűjtjük a hulladékot, a szőlőben és a borászatban egyaránt.

Szeretnénk, ha még az utánunk jövő generációk is élvezhetnék azt a kiváló szőlőt és bort, amit dűlőink adnak, ehhez pedig az kell, hogy most vigyázzunk a talajra, a növényre, az itteni élővilágra. A környezetvédelem alapvető érdekünk és kötelességünk – igyekszünk minden tőlünk telhetőt megtenni, hogy fiatal és öreg tőkéink még sokáig hozzanak minőségi termést.