MÉRÉSZ MŰHELY - BENNFENTES BORVACSORA BESZÁMOLÓ - 2023. 11. 18.

November 18-án "Mérész Műhely - bennfentes borvacsorát" tartottunk Etyek bortörténelmi jelentőségű Öreghegyén. A rendkívül jó hangulatú, műhelytitkokat feltáró estén boraink felhasználásával készült vacsora öt fogása mellé tízféle bort és pezsgőt szolgáltunk fel vendégeink részére.Mérész Sándor, Borsos Kitty, Petzold Attila

A Műhely vezetője főborászunk Mérész Sándor, beszélgetőpartnere Petzold Attila borszakértő, az est háziasszonya, moderátora Borsos Kitty Borbárunk managere, konyhafőnöke Szucskó Bence chéfünk volt. Sándor és Attila majdnem 20 éve ismerik egymást, az eseményen való találkozásuk mégis különlegesnek számított, hiszen közös borkóstolót most tartottak először.

A program során kóstolt tételek kereskedelmi forgalomban már-, vagy még nem kapható borokat is tartalmaztak, válogatásuk során elsődleges szempont volt, hogy aki kóstolja azokat, ízelítőt kaphasson az "Etyeki Kúria életérzésből" és megismerhesse Mérész Sándor tételeinken hagyott jellegzetes ujjlenyomatát, elegáns stílusát.
Szó esett az idei szüretről, amely a sok eső miatt nem minden borászat számára hozott kedvező mennyiségű és/vagy minőségű termést. Főborászunk azonban elégedett lehet, csapatának sikerült megvédenie a szőlőt, jó savakkal, szép illatokkal, jó gyümölcsaromákkal kecsegtetnek az idei évjáratok.
 

Mérész Sándor Projekt borai közül olyan különlegességek kerültek elő a pincéből, mint a Narancsbor, ami grúz borkészítési hagyományokat követő megosztó műfaj. Petzold Attila szerint a narancsbor izgalmassága abban rejlik, hogy a sommelier olyan ételek mellé is előveheti, amelyek a köztudatban vörösborral harmonizálnak inkább. A borkészítésben, ami az állandóságról szól a rendhagyó technológiai megközelítés mindig kockázatos. Az Etyeki Kúria főborászának kísérletező kedve azonban rendre magas minőségű alkotásokban igazolódik. Sándor, az Etyeki Kúria "rocksztárja" (copyright by Szerepi Szabolcs - cégvezető kollégánk) folyamatosan keresi a ritka és izgalmas fajtákat. Így talált rá a Zenitre Etyeken a Törley főborászának ültetvényén néhány évvel ezelőtt. Kért belőle és elkészítette jól érlelhető, gyönyörű illatokkal rendelkező borát, az MSP Zenitet. Kuriózum, felülmúlja minden várakozásunkat. Nem világfajta, de Sándor és Attila nagy jövőt jósol ennek határainkon kívül is.

Az előételek tetőpontján a kemencében sült ropogós kacsacombok mellé megérkeztek az Etyeki Kúria emblematikus borai, a Pinot Noir-ok, Borsos Kitty kedvencei, melyek a múltba repítették a vendégeket. A kóstolt 2017-es tételek bormúzeumunkból érkeztek a poharakba. "A pinot szőlőfajtát meg kell érteni, fel kell hozzá nőni" - vélte Petzold Attila. Etyek a chardonnay fajtával vált híressé. A főborász úgy érezte a kezdő borász fajtája a chardonnay, a fekete öveseké a pinot. A finomságot, az eleganciát keresőké. Nem tévedett. Pinot Noir tételei számos hazai és nemzetközi díjjal rendelkeznek, 2015-ös évjárata közel 1900 konkurens közül nyerte el a Pinot Noir-ok "Oscar díját" - "Mondial des Pinots 2020". Sándor örül az elismeréseknek, de nem a díjaknak készíti borait, hanem a fogyasztóknak, akiknek különleges élményt nyújtanak tételei akár egy ilyen jól megkomponált borvacsorán. Aki a borszakértő tanácsait megfogadva "összerágta az ételt a borral", az most is tökéletes élménnyel gazdagodhatott. 

A már eddig is izgalmas étel / tétel élmények között a shiitake gombás szarvasnyak szarvasgombás zsemlegombóccal, pirított vargányagombával MSP Rosé borral kísérve abszolút váratlan varázslatot hozott. Mérész Sándor elárulta, hogy ezt a Rosét a gasztronómiának alkotta egy Ausztráliából származó technológia segítségével. Az oxigént finoman adagoló flex cube-ba helyezett fadongával olyan ízhatást ér el, mely Attila szerint csodát tesz a Roséval és alkalmassá teszi arra, hogy felvegye a versenyt az étellel. Kitty beavatta a jelenlévőket a bor - étel párosítások előkészítésének rejtelmeibe is. "Amikor az őszi-téli ételkínálatot kóstoltuk össze, akkor nem találtuk ennek a szarvasnak a bor párját. Nem akartam a könnyebb utat választani. Azt szerettem volna, hogy érkezzen meg a karácsony és az az MSP Roséval meg is érkezett." A járt utat kedvelők a szarvasnyak mellé 2019-es Merlot tételt is kóstolhattak.

Érdekes beszélgetés bontakozott ki a soproni területekről, mely alvó borvidék a főborász számára is ismeretlen terület volt, amikor az Etyeki Kúria Sopronban gazdálkodni kezdett. Mérész Sándor szerénytelenség nélkül állítja, hogy az Etyeki Kúria a legjobb soproni borászat Etyeken. :)) Természetesen ezen mindenki mosolyra húzta száját, ugyanakkor Attila megerősítette, hogy az Etyeki Kúria (Kúria Sopron) név már jól cseng Sopronban is és a borászat jó érzékkel nyúlt ehhez a hűvösebb klímájú borvidékhez, ahol ugyanazon fajtákból gyümölcsösebb borok készíthetők. Kitty feltette a költői kérdést: "Kell nekünk magyaroknak a merlot?" Attila azonnal lecsapta: "Naná, hogy kell! Az a fajta behízelgő kedvesség, ami erővel is tud párosulni sokkal hamarabb lesz kedvelt. Ilyen a merlot, melynek készítésekor nekünk magyaroknak nem Bordeaux-ot kell követnünk, hanem az olaszok stílusát és akkor nyerők leszünk.

A vacsora zárásaként a csipkebogyós csokoládétorta mellé megérkezett a "dögös vörös". Az este átfogta a múltat és Kitty a Sopron Blend 2017-es és 2018-as tételeinek felkonferálásával repítette a vendégeket a jövőbe. Attila tökéletesnek találta a párosítást, hiszen a kóstoláskor a bor ízében a "csipkebogyó lekvár ütött be" először és lám, ez a desszertben is visszaköszönt. "A desszert és a testes bor szokott a legizgalmasabb párosítás lenni. A köztudatban, közízlésben nem így működik, de ez így tökéletes, kipróbálására mindenkit bíztatok."

Az est egyedülálló élményt adott és nagyon jó hangulatban telt. Az Etyeki Kúria csapata már készül a 2024. március 3-ára tervezett borszakmai eseményére, a nagy hagyományokkal bíró XIII. Pinot Noir vertikálisra. Találkozunk?