A Flexcube story

Folyamatosan új kihívásokat kutató főborászunknak, Mérész Sándornak köszönhetően hamarosan forgalomba kerül legújabb MSP borunk. Ha új projekt, akkor újabb izgalmas kísérlet, újabb izgalmas eredmények, melyekről érdemes beszámolnunk.

Soron következő, 2018-as évjáratú Fumé névre keresztelt MSP borunk, immáron a hetedik tétele a kísérleti sorozatunknak, mely egy izgalmas 100% sauvignon blanc projekt. A Fumé tökéletes példa arra, hogy hogyan kerülhetnek hordós érlelésre emlékeztető fás jegyek egy borba anélkül, hogy a tétel a mindösszesen 2 évig tartó érlelése során egyetlen percet töltött volna hordóban.

Legújabb MSP tételünk acéltartályban erjedt, majd 6 hónapig ott érlelődött, ezt követően 6 hónapra 1000 literes Flexcube-ba került. Az utóbbi években egyre több helyen találkozhat a borkedvelő közönség a Flexcube kifejezéssel, többségében külföldi borok kapcsán, azonban viszonylag keveset tudunk arról, hogy mi is pontosan ez az eszköz és arról is, hogy használata milyen előnyökkel járhat egy borászat számára.

A Flexcube, azaz az új generációs hordó egy ausztrál szabadalom, mely a 2000-es évek hajnalán indult hódító útjára azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a hagyományos hordós érlelésre igyekezzen egy fenntarthatóbb alternatívával szolgálni. Jelenleg 13 országban, több mint 1000 borászat használja berendezéseiket.

De hogyan volna képes egy polimerből készült érlelő edény a hordós érleléshez hasonló jegyeket kialakítani egy borban és egyáltalán, hogy lehetne egy mesterséges anyag a bolygónk számára fenntarthatóbb, mint a tölgy vagy más fából készült hordók?

A Flexcube légáteresztő polimer anyagból készül, mely képes biztosítani a folyamatos, kontrollált és konzisztens passzív oxigénellátást. A tradicionális hordók légáteresztő készsége igen heterogén ábrát mutat, mely okozhat megoldandó feladatot, akár egy hordóházasítás összeállítása során egy borászat életében. A Flexcube pontos és kontrollált mennyiségű oxigén beáramlását biztosítja a teljes élettartama során, mely többszöröse lehet egy hagyományos hordóénak.

Egy hagyományos hordót, a legmagasabb minőségűeket is, biztonsággal 3-4 évjárat alkalmával tudunk úgy használni, hogy káros mikrobiológiai folyamatok még ne kezdődjenek meg benne. Ez egész egyszerűen azért van, mert egy olyan természetes anyagot, mint a fa kevésbé lehet tisztán tartani, mint egy polimerből készült eszközt.

A passzív mikrooxidáció folyamatát tisztáztuk, azonban ez közel sem lenne elegendő a hordós, másodlagos íz és -illatjegyek kialakulásához a borban. Ezekről a jegyekről a Flexcube-ba lógatható magas minőségű hordódongák gondoskodnak. A dongák ugyanazon fákból készülnek, ugyanúgy kézzel hasítják, és pontosan ugyanúgy érlelik őket, mint a hagyományos hordókhoz használt tölgyfa dongákat, viszont nyíltlángos pörkölés helyett hőáramlásos eljárással pörkölik őket, melynek köszönhetően a pörkölés minősége sokkal konzisztensebb.  Természeténél fogva a nyíltlángos pörkölés kevésbé egyenletes így hordón belül vagy hordó és hordó közt dacára az azonos jelzésű pörkölésnek komoly eltérések lehetnek.

Az által, hogy ezek a dongák, teljes felületükön pörkölve vannak, és teljes felületükkel érintkeznek a tartályban lévő borral, jóval kisebb mennyiségű fára van szükség adott mennyiségű bor érleléséhez, mintha ez a folyamat hagyományos hordókban menne véghez.

Amennyiben azt az 1000 liter bort, melyet mi a Flexcube-ban érleltünk, hordóban szerettünk volna elkészíteni tizenkétszeres famennyiségre lett volna szükségünk. Egy borászat ökológiai lábnyomában számottevő csökkenést eredményezhet ekkora mértékű faanyag szükséglet visszaesés.

A Flexcube-ban használt dongák, akárcsak a hagyományos hordók alapanyagául szolgáló faanyag minimum 100-200 éves tölgyfákból származik, de míg a dongák használata esetén a bor a faanyag teljes felületével találkozik, tehát, ha úgy tetszik a faanyag 100%-a ki van használva a borászati eljárás során, addig egy hagyományos hordó esetén a bor pusztán a hordó belső felületének mindössze 3-5 mm vastagságú részével érintkezik, ami a felhasznált tölgyfa alapanyag mindössze 20%-a. Az évszázados tölgy fennmaradó 80% nem találkozik a borral, ha úgy tetszik mindössze egy légáteresztő tároló edény.

Természetesen szó sincs arról, hogy terveink közt szerepelne a hagyományos hordók elhagyása a borászati technológiánkból, azonban innovatív szemléletű borászatként szívből üdvözlünk ilyen előremutató megoldásokat és szívesen kísérletezünk velük.

A továbbiakkal kapcsolatban annyi biztos, hogy Flexcube-unk jelenleg is csatasorba állítva érleli egy következő izgalmas tételünket.