Történetünk

Hiszünk abban, hogy a jövő a múltra épül, ezért törekszünk arra, hogy újító szellemben dolgozzunk és közben tiszteletben tartsuk és tanuljunk a hagyományokból.

Az Etyeki Kúria Borászat 1996 óta működik az etyeki, bortörténelmi jelentőségű Öreghegyen. Borászatunk a hagyományok tisztelete mellett kezdettől fogva innovatív szemléletmódjával vált ismertté. Történetünk fontos mérföldköveként a borvidéken elsőként telepítettünk pinot noir szőlőt vörösbor készítéséhez. Főborászunk, Mérész Sándor 2009-ben csatlakozott csapatunkhoz, azóta formálja boraink egyedi stílusát, hangolja össze a helyi adottságokat a legújabb kutatási eredményekkel és saját nemzetközi tapasztalataival. Szakmai munkája elismeréseként Sándor 2013 óta minden évben a „Borászok Borásza” szakmai díj ötven jelöltje között szerepel.

Szőlőterületeink | A kezdeti kéthektáros termőterület mára elérte az 50 hektárt, melyből jelenleg 25 termő. Friss telepítéseink 4-5 éven belül hozzák az első teljes termést. A szőlőművelés két borvidéken zajlik; az etyeki területek sauvignon blanc - chardonnay - pinot noir triója mellett, a soproni területeinken - melyeket 2006 óta művelünk - kékfrankos és merlot fajtákkal léptünk sikeresen piacra.

Testvérborászatunk, az Esterházy Pincészet. A 2009-es évben szoros együttműködés kezdődött a magyar-osztrák határ közelében működő burgenlandi Esterházy Pincészettel, melynek keretein belül kölcsönösen támogatjuk egymást szőlészeti-borászati szakmai kérdésekben, az export területén, illetve rendezvényhelyszíneink és saját szervezésű programjaink népszerűsítésében.

Fejlődés és bővülés | A 2010 őszén indított átfogó modernizálási és bővítési munkák célja a szükséges feltételek megteremtése volt ahhoz, hogy nemzetközi élmezőnybe tartozó tételeket készíthessünk, továbbá elérjünk egy gazdaságos üzemméretet. A Bordás Péter nevével fémjelzett BORD Építész Stúdió igényeink alapján álmodta meg azt a különleges épületet, ahol borainkat 2012- 2023 között készítettük. A táj adottságainak tiszteletben tartásával a hagyományos pince fölé épült a megújult borászat, mely a termelési részek mellett már turisztikai szolgáltatásokra alkalmas tereket is magában foglal.

Egyedi vendéglátó terek | Birtokunk nyugalmat árasztó, csendes, festői környezetben, ültetvények ölelésében fekszik. Az épület szövetébe tervezett üvegfelületeken keresztül a borkészítés iránt érdeklődőknek betekintést tudunk adni a pince életébe. Vendégeinket több egyedi helyszínen fogadjuk borkóstolókra, valamint privát és céges rendezvények alkalmával. Emellett Borbárunkban és annak hangulatos teraszán látogatóink szintén közelebbről megismerkedhetnek borainkkal és történetünkkel.

Göböli Borászat | Etyek-öreghegyi birtokközpontunk termelési kapacitását az elmúlt években rendre meghaladtuk, borászatunk kinőtte korábbi épületét. A szőlőfeldolgozás és a borkészítés körülményeinek optimalizálásához, ezen keresztül pedig boraink minőségének emeléséhez, egyszóval a fejlődéshez egy új borászat építése vált szükségessé. Itt kísérleti MSP tételeink készítésére az Etyeki Kúria által eddig nem használt új technológiákat tudunk alkalmazni, nagy sikerű pezsgő termékpalettánkat pedig tovább tudjuk bővíteni. Emellett egy modern palackozási és raktározási infrastruktúra is létrejött, mindez a lehető legkisebb karbonlábnyom mellett, egy már-már „okos”-nak mondható épületben, mely szőlőterületeinkhez is jóval közelebb helyezkedik el. Új borászatunkat az építész szakma által is nagyra tartott Frikker Zsolt és Bődi Imre építész duó (Studio Fragment) tervezte. Az új borászat megépítésével Etyek-Öreghegyen található birtokközpontunk turisztikai fejlődése is tovább folytatódhat.

Fenntarthatósági törekvéseink

Az Etyeki Kúriánál elkötelezetten törekszünk arra, hogy csökkentsük környezeti lábnyomunkat, ezért választunk fenntartható megoldásokat a lehető legtöbb területen.

Tudatos építészet | Modern borászati üzemünk, melyet 2013-ban avattunk fel, részben a föld alá épült. Ez a kialakítás lehetővé teszi, hogy a gravitációt kihasználjuk a borkészítés több lépésénél. Emellett természetes szigetelést is biztosít, melynek köszönhetően csökkenthetjük energiafelhasználásunkat.

Napenergia | 2019-ben napelemeket helyeztünk fel a borászat több épületére, ezzel az éves energiaszükségletünk egyharmadát fedezni tudjuk.

Zöldtakaró és biodiverzitás | Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) által kifejlesztett különleges magkeveréket vetettünk a szőlősorok közé, amely nem csak támogatja a talajerózió elleni folyamatos küzdelmet, hanem hozzájárul a nagyobb fokú biodiverzitás és az egészséges talajszerkezet megvalósításához is.

Vegetáriánus- és vegánbarát | Derítés esetében csak növényi fehérjét (borsó) és bentonitot alkalmazunk, nem használunk állati eredetű készítményeket.

Könnyű palackok | A lehető legkönnyebb palackokat választjuk, hogy ezáltal is csökkentsük a szállítmányozás okozta környezeti terhelést.

Borászatunk bemutatkozóanyaga INNEN tölthető le.