Történetünk

Hiszünk abban, hogy a jövő a múltra épül, ezért törekszünk arra, hogy újító szellemben dolgozzunk és közben tiszteletben tartsuk és tanuljunk a hagyományokból.

Az Etyeki Kúria Borgazdaság 1996 óta működik Etyeken, az Öreghegyen. Pincészetünk a hagyományok tisztelete mellett kezdettől fogva innovatív szemléletmódjával vált ismertté. Történetünk fontos mérföldköveként a borvidéken elsőként telepítettünk pinot noir szőlőt vörösbor készítéséhez. Főborászunk, Mérész Sándor tizennégy éve csatlakozott a csapathoz, azóta formálja boraink egyedi stílusát, összehangolja a helyi tapasztalatokat a legújabb kutatási eredményekkel és saját nemzetközi szemléletmódjával. Szakmai munkája elismeréseként Sándor 2013 óta minden évben a „Borászok Borásza” szakmai díj ötven jelöltje között szerepel.

Szőlőterületeink | A kezdeti 2 hektáros termőterület mára elérte az 54 hektárt, a szőlőművelés két borvidéken zajlik, az etyeki sauvignon blanc, chardonnay és pinot noir trió mellett, a soproni területeken a meghatározó szőlőfajta a kékfrankos.

Testvérborászatunk, az Esterházy Pincészet. A 2009-es évben szoros együttműködés kezdődött a magyar-osztrák határ közelében működő burgenlandi Esterházy Pincészettel, melynek keretein belül kölcsönösen támogatjuk egymást szőlészeti-borászati szakmai kérdésekben, az export területén, illetve rendezvényhelyszíneink és saját szervezésű programjaink népszerűsítésében.

Fejlődés és bővülés | 2011 őszén átfogó modernizálási és bővítési munkákat indítottunk el, célunk a szükséges feltételek megteremtése volt ahhoz, hogy a nemzetközi élmezőnybe tartozó borokat készíthessünk és elérjük a gazdaságos üzemméretet. A magyar BORD Építész Stúdióban leltünk partnerre, akik velünk együtt megálmodták azt az őszinte épületet, ahol őszinte borainkat elkészíthetjük. A táj adottságainak tiszteletben tartásával a hagyományos pince fölé épült a megújult feldolgozó- és palackozó üzem, melynek funkcionális kialakítása lehetővé teszi a gravitációs szőlőfeldolgozást és borászati munkát.

Egyedi vendéglátó terek | Az épület szövetébe tervezett üvegfelületeken keresztül a borkészítés iránt érdeklődőknek közel teljes áttekintést tudunk adni a szürettől palackozásig zajló folyamatokról, miközben a pincében zavartalanul tud folyni a munka. Vendégeinket több egyedi helyszínen fogadjuk borkóstolókra, valamint privát és céges rendezvények alkalmával. Emellett Borbárunkban és annak hangulatos teraszán látogatóink szintén közelebbről megismerkedhetnek borainkkal és történetünkkel.

Fenntarthatósági törekvéseink

Az Etyeki Kúriánál elkötelezetten törekszünk arra, hogy csökkentsük környezeti lábnyomunkat, ezért választunk fenntartható megoldásokat a lehető legtöbb területen.

Tudatos építészet | Modern borászati üzemünk, melyet 2013-ban avattunk fel, részben a föld alá épült. Ez a kialakítás lehetővé teszi, hogy a gravitációt kihasználjuk a borkészítés több lépésénél. Emellett természetes szigetelést is biztosít, melynek köszönhetően csökkenthetjük energiafelhasználásunkat.

Napenergia | 2019-ben napelemeket helyeztünk fel a borászat több épületére, ezzel az éves energiaszükségletünk egyharmadát fedezni tudjuk.

Zöldtakaró és biodiverzitás | Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) által kifejlesztett különleges magkeveréket vetettünk a szőlősorok közé, amely nem csak támogatja a talajerózió elleni folyamatos küzdelmet, hanem hozzájárul a nagyobb fokú biodiverzitás és az egészséges talajszerkezet megvalósításához is.

Vegetáriánus- és vegánbarát | Derítés esetében csak növényi fehérjét (borsó) és bentonitot alkalmazunk, nem használunk állati eredetű készítményeket.

Könnyű palackok | A lehető legkönnyebb palackokat választjuk, hogy ezáltal is csökkentsük a szállítmányozás okozta környezeti terhelést.

Borászatunk bemutatkozóanyaga INNEN tölthető le.