Így dolgozunk

„Minden körülmény között a legjobbat kell az adottságainkból kihozni, és ezt csak egyféleképpen lehet elérni: tisztességes, kitartó és áldozatos munkával.”
Mérész Sándor
főborász

 

A borok világának egyik alapigazsága, hogy csak jó szőlőből lehet jó bort készíteni. A szőlészeti munkában az „integrált” szemléletmódot követjük. Ennek lényege, hogy a korábbi tapasztalatok és a modern technológiáknak köszönhetően naprakész adatok alapján hozzuk meg döntéseinket és igyekszünk minél több időt kint a terepen, a tőkék között tölteni.

A szőlő többségét kis ládákba szüreteljük, és mihamarabb beszállítjuk a borászatba, ekkor veszi kezdetét a borkészítés, más szóval vinifikáció. Fehérboraink esetében igyekszünk óvni a szőlőfürtöket, a bogyókat és a mustot is az oxigéntől, így tudjuk megőrizni a borban a gyümölcsösséget, ezért jellemzően reduktív eljárással, zárt tartályokban erjesztjük és érleljük ezeket a tételeket. A vörösborok készítésénél nyitott tartályokban erjesztünk, majd átlagosan egy évig érleljük a borokat kisméretű magyar, francia és osztrák tölgyfa hordókban.

 

Borvidékeink

Etyek-Budai Borvidék

„Budapest szőlőskertje” | Az Etyek-Budai borvidék Budapesttől 30 km-re délnyugatra helyezkedik el, központja a borászatunknak is otthon adó Etyek nagyközség. Magyarország 22 borvidéke közül az etyeki borászok dolgoznak a legközelebb a fővároshoz, jelenleg közel 1700 hektár szőlőterületen. Az Etyeki Kúria csapatával összesen 32 hektáron gazdálkodunk öt különböző dűlőben.

Egy kis történelem | A szőlőtermesztés ma ismert sváb hagyományait az 1700-as évek elejére vezethetjük vissza, amikor a törökök kiűzése után német szőlőművelőket telepítettek a községbe, akik néhány évtized alatt felvirágoztatták a helyi szőlőkultúrát. Nekik köszönhetjük a hagyományos mészkőbe vájt pincék és a védett pincesorok kialakítását is (Öreghegy, Kecskegödör, Körpince).

A termőhelyről és a borokról röviden| A Etyeki-dombságra jellemzőek a szeles fennsíkok, a bőséges napsütés ellenére az átlaghőmérséklet alacsonyabb az országos átlagnál. A mészkő alapú, mélyrétegű barna erdőtalajon lehetőségünk nyílik kiváló savszerkezetű szőlőt termeszteni. A termőhely adottságait legtöbben a francia Champagne-hoz és Sancerre-hez hasonlítják. Ezzel összhangban a borvidék stílusát a savvezérelt fehérborok, a könnyű roséborok, a pezsgők, valamint örök kivételként a pinot noir-ból készült vörösborok testesítik meg.

Szőlőfajtáink | Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir, Királyleányka, Szürkebarát, Zenit, Pinot Blanc

Soproni Borvidék

„A kékfrankos fővárosa” |A Soproni borvidék közel 1800 hektár szőlőterületével az Alpok lábánál, a Fertő-tó déli partján és a Soproni-hegység lankáin terül el. A „kékfrankos fővárosában”, Sopronban a legfontosabb szőlőfajta a kékfrankos, csakúgy, mint a határ túloldalán Burgenlandban. Az Etyeki Kúria csapata jelenleg 22 hektáron gazdálkodik négy dűlőben melyek egy részét kitartó munkával fokozatosan állítjuk helyre vagy telepítjük újra.

A termőhelyről és a borokról röviden | A nyarak viszonylag hűvösek, míg a telek a Fertő temperáló hatása miatt enyhék. Habár Etyekhez hasonlóan itt is jellemzően szeles az időjárás, az Alpok részben védik a területet a hideg légáramlatoktól. Az érési időszak hosszú és kiegyenlített, így legtöbbször tökéletes érettségben szüretelhetünk. A Soproni-hegység talaját üledékes alapkőzet alkotja, melyre löszös vályogtalaj és humuszban gazdag barna erdőtalaj rakódott. Döntő többségben savvezérelt vörösborok készülnek, közepes testtel és alkoholtartalommal, de egyes termelők fehér szőlőfajtákkal is dolgoznak.

Szőlőfajtáink | Kékfrankos, Merlot, Zweigelt,, Gemischter Satz