Tavasz, zsendülés, sauvignon blanc - Etyeki Kúria Sauvignon Blanc 2019

Itt a tavasz, visszavonhatatlanul, elhozta nekünk a napsütést, a szelet és a friss virágillatokat. Elérkezett a könnyedebb, friss fehérborok ideje is, kezdjük mindjárt az Etyeki Kúria egyik legkedveltebb borával: májusban a hónap bora a pincészet egyik legnépszerűbb tétele, a 2019-es évjáratú Etyeki Kúria Sauvignon Blanc.

A bor illata rendkívül vonzó: friss bodzavirág, zöld citrom, zöldalma, grépfrút, mandarin és a fajtára jellemző zöldfűszerek keringenek a pohárban.

Kóstolva friss, savhangsúlyos, a korty berobban, ízében a grépfrút-lime tengely mellett a rozmaring is megjelenik. Meglepően tartalmas az ízkép. Ez a savhangsúlyos, elegáns íz karakter a meszes talaj összetételnek és a megfelelő szüreti időpont megválasztásának is köszönhető.

Tudtad? A sauvignon őshazája a franciaországi Loire-vidék, Sancerre és Pouilly-Fumé körzete, innen indult világhódító útjára. Nálunk 1982-ben engedélyezték a telepítését. Az etyeki termőhely adottságait legtöbben a francia Champagne-hoz és Sancerre-hez hasonlítják. Ezzel összhangban a borvidék stílusát a savvezérelt fehérborok határozzák meg. Törekedjünk a fajta helyes kiejtésére! (“szovinyo blan”)

A bor 100%-ban reduktív, acéltartályban erjesztették, ezt követően nyolc hónapig finomseprőn érlelték, melynek köszönhetően a száraz, ropogós karakter utóízében hosszan megmaradnak a friss zöldfűszerek. Jól iható, könnyed, de cseppet sem felszínes bor.

Kétségtelen, hogy jól érzi magát a sauvignon blanc ezen a vidéken, a pincészet évről évre megbízható állandósággal produkál belőle kiváló minőségű, felismerhető Etyeki Kúria bort. Jól behűtve, halakhoz, salátákhoz, spárgás ételekhez ajánljuk, de mindenhez passzol, ami friss és zöld, érdemes belőle rögtön két palackkal hazavinni, ne jöjjünk zavarba, ha hamar elfogy...