Versenyben vagyunk! - Díjeső az Etyeki Kúriánál

Az Etyeki Kúria borai idén a világ legfontosabb borversenyein értek el kiemelkedő eredményeket. Első gondolatként felmerül, hogy előnyünk van, hiszen olyan világfajtákkal dolgozunk, mint a chardonnay vagy a pinot noir, de az éremnek mindig két oldala van… 

Az Independent magazin nemzetközi TOP 10-es nyári fehérbor listáján például egy magyar fajtabor, az MSP Zenit 2019 szerepel. Hol, melyik borral lehet sikereket elérni a világ nagy versenyein? A borok utóéletéről, trendekről, a borversenyek kulissza titkairól és az Etyeki Kúria nemzetközi víziójáról Mérész Sándor főborászunk és Nagy Vince kereskedelmi-, és cégvezetőnk nyilatkozott. 

Díjaink 2021. évben:

 • Decanter World Wine Awards 2021: Pinot Noir 2018 / Bronzérem és Kúria Red 2018 / Bronzérem

 • Concours Mondial de Bruxelles 2021: Pinot Noir 2018 / Aranyérem és Kúria Red 2018 / Ezüstérem
 • Decanter – Magyarország melléklet (2021. május): Pinot Noir 2017 / 93 pont
 • International Wine Challenge 2021 : Kúria Red 2018 / Elismert
 • The Independent TOP 10 nyári borválogatása - 10 bor 10 országból Új-Zélandtól Chiléig - MSP Zenit 2019
 • VinAgora 2021: Kúria Red 2018 / Aranyérem és Kúria White 2020 / Ezüstérem
 • International Rosé Championship 2021: Kúria Rosé 2020 / Ezüstérem

  Viszonyunk az érmekhez 

  Fontos emlegetni itthon a díjakat, vagy az éremeső inkább a pincészet export tevékenységéhez fontos?  

  M.S.: „Szakmai, borászati oldalról nagyon fontos, amikor független, nagy tapasztalattal rendelkező nemzetközi bírálók értékelik a borokat elfogultság nélkül, a világ borainak merítéséből.  

  Fontos a nemzetközi piaci megjelenés és hogy nemzetközi fajtákkal dolgozunk, ugyanakkor nem akarok nemzetközi sztenderdekhez hasonlítani. Borászként az érdekel, mi az, amit Etyekből ki lehet hozni. Számomra lényeges, hogy a helyi adottságokat tükrözzék a boraink, de így ezek a díjak azt igazolják, hogy jó irányba haladunkMondjuk az érmeket inkább a kereskedők emlegetik és használják a kommunikációban, én pedig inkább a borról beszélek…” 

  Milyen a hatása a díjaknak a borászat piaci eredményeire? 

   M.S: „Nem árt hangsúlyozni, hogy a díjaknak nem csak presztízs értéke, hanem valódi piaci hozadéka is van, ezért fontos, hogy célzottan olyan borversenyeken induljunk, amelyek piaci eredményt is hoznak.” 

  Milyen nemzetközi trendekre figyel most a világ, mire kell figyelni, mennyire követi a borászat az aktualitásokat a világ borpiacán? 

  M.S.: „Össze kell hangolni a változókat: a cél a saját identitás megtalálása, a trendekből a jó dolgokat érdemes figyelni és átvenni. Szakmai kóstolókon egyébként még mindig keveset tudnak a magyar borokról a külföldiek, noha szeretik a borainkat, ízlik nekik, a Chardonnay a mai napig az egyik legnépszerűbb borunk, érthető okokból. Ráadásul Etyeken ez a fehér fajta, aminek a világpiacon is van keresnivalója, játszunk hordóval, palackos érleléssel, stb.  

  Mindenesetre fontos, hogy a nemzetközi víziónkat igazolják ezek a díjak, jelzik, hogy versenyben vagyunk. A siker feltétele, hogy jelen legyünk a meghatározó piacokon, ahol a fogyasztónk van, hiszen mégiscsak neki készítjük a borokat…” 

  Az Etyeki Kúria a világ bortérképén 

  Megjelennek a borverseny eredmények a kommunikációban, kereskedelmi tevékenység során? 

  N.V.: „Az Etyeki Kúria jellemzően nem teszi tele pecsétekkel a palackjait, de büszkék vagyunk a legutóbbi díjakra és használjuk azokat a kommunikációban. Export szempontból kiemelten fontos, melyik borversenyre nevezünk: vannak nagy nemzetközi tenderek, ahol előnnyel indul, ha a bor valamilyen rangos elismerésben részesült egy fontos nemzetközi versenyen. Ezeknek a díjaknak van üzleti eredménye, új export piacokon tudunk velük megjelenni.”

  A borvilág egyik legjelentősebb és legnagyobb borversenye a Decanter World Wine Awards borverseny, amelyen 2021-ben két bronzéremmel is gazdagodott a borászat: a Kúria Red 2018 89 pontot kapott, az Etyeki Kúria Pinot Noir 2018-at pedig 88 ponttal jutalmazták. A 100 pontos nemzetközi koordináta rendszerben mindkét eredményre hatalmas büszkeség. 

  N.V.: „A Brüsszelben rendezett borverseny, a Concours Mondial de Bruxelles is kiemelten fontos a nemzetközi piacon: a 2018-as Pinot Noir-t aranyéremmel, a Kúria Red 2018-at pedig ezüstéremmel értékelték.  

  Fontosak a külföldi fogyasztók visszajelzései: a borok nemzetközi mércével is jók, ilyen szempontból előny, hogy nemzetközi fajtákkal dolgozunk, mert van mihez mérni a fejlődést. 

  A borászat halad előre, tudatos tervezés és előrelátás jellemzi a munkát: a Sparkling Sauvignon Blanc az Etyeki Kúria pezsgője sikeresen bizonyította, érdemes nagy erőkkel a pezsgőkészítés felé fordulni.”

  Az Etyeki Kúria is tagja a magyar borok nemzetközi jelenlétét erősítő összefogásnak: több hazai borászattal, 5 borvidéket képviselve megalakult a Fine Wines Association, amely a magyar borászatok közös megjelenését segíti a közép-kelet európai piacokon közös arculattal, megjelenésekkel. Az üzleti összefogás Lengyelországot, Romániát és Csehországot jelölte meg célpiacaként.  

  Mi az Etyeki Kúria export stratégiájának lényege, nemzetközi víziója? 

  N.V.: „Az Etyeki Kúria export menedzsere, Gézárt Anna felel a borversenyeken való megjelenésekért és az export stratégia kidolgozásáért, szorosan együttműködve az osztrák Esterházy Borászattal. Különböző borversenyekre más-más borral nevezünk, ez sokéves tapasztalat és tervezés eredménye, a trendek ismerete is kell hozzá. Az Etyeki Kúria Európában sok helyen jelen van, ezen túli célországok Japán, Kanada, USA. Óriási munka van még előttünk, de jó úton haladunk. Folyamatos a tanulás, a változó trendek figyelembe vétele. Nem elég bekerülni egy új ország borpiacára, ott is kell maradni! Most úgy látjuk, átütöttük az ingerküszöböt, ezt a borverseny eredmények igazolják.”