Vízből születő bor

Pár évvel ezelőtt készítettünk egy blogposztot a víz világnapja alkalmából; elsősorban arról, hogy a borászati munkák folyamán mit jelent a víz, mint az életet biztosító folyadék. Az azóta eltelt időben megépült új, göböli borászati épületünk is, így nem csak területeinken, tehát a szőlőtermesztésen keresztül, hanem modern feldolgozó-, és irodaépületeinken keresztül mutatjuk be, hogy mi, az Etyeki Kúria borászat és dolgozóink mit teszünk azért, hogy megbecsüljük és vigyázzunk erre az egyre nagyobb természeti kincsre.

Amikor bort töltünk poharunkba, hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a kehelyben táncoló folyadék közel 85%-ban víz. A víz természetesen nem csak a végeredmény kémiai összetételében játszik kiemelt szerepet. Amikor jelentőségéről beszélünk, akkor holisztikusan, az egész élet rendszerében kell gondolkodnunk. A talaj víztartó képességétől kezdve, azon át, hogy szőlőnövényünk a gyökerein keresztül hogyan és mennyi vizet képes felvenni, odáig, hogy a borászati (pince) munkában elkerülhetetlen módon felhasznált jelentős vízmennyiséget hogyan észszerűsítjük.

Borvidékünkön éves szinten nagyjából 600 mm csapadék hullik. Ez a mennyiség az utóbbi években egyre hektikusabban, kiszámíthatatlanabb módon érkezik. Vannak hosszú, szélsőségesen aszályos időszakok, melyeket rövid, ám extrém mértékben csapadékos periódusok követnek. Ilyen körülmények között kiemelt jelentőséget kap, hogy területeink talajának víztartó képességét a lehető legjobb kondícióban tartsuk, hiszen egy szőlőtőke egy nap alatt 1,5-3,4 liter vizet párologtat el a talajból.

Új telepítéseink előtt vizsgálatokat végzünk, melyek egyrészt érintik a telepítendő terület talajszerkezetének felmérését, valamint a terepviszonyok vizsgálatát is. Indokolt esetben a terepviszonyokon úgy változtatunk, hogy az érkező csapadékmennyiség optimális mértékben hasznosulhasson a területen. Hosszabb utakat létesítünk a lefolyó víznek a domb aljáig, vízfékek kerülnek beépítésre, mikroteraszok kerülnek kialakításra. Esetünkben, mivel két borvidéken (Etyek-Budai és Soproni) is jelen vagyunk, ezek a tervezési és kivitelezési munkák jelentős energia és szakértelem befektetéssel járnak, hiszen minden terület vízmegtartó képessége egyedi. 

Egy borászati üzemnek természeténél fogva magas a vízfogyasztása, így felelősségünk abban is áll, hogy ezt a fogyasztást lehetőségeinkhez mérten észszerűsítsük. A takarítás, a tartály-, és hordómosás vízszükséglete a szüreti időszakokban különösen jelentős. Öreghegyi épületünk 2012-es építésekor kettős csatornarendszer került kialakításra, hogy a technológiai vizet a mechanikai szennyeződésektől előtisztítva, valamint pH semlegesítve továbbítsuk a település csatornahálózatába. A mai napig igen ritka, hogy borászatok rendelkezzenek ilyen, többágú csatornahálózattal, mely lehetővé teszi a kommunális és a technológia víz külön kezelését. 2013-ban, amikor borászatunk úgy döntött, hogy az üzemfejlesztés részeként kiépíti a csatornahálózatot az etyeki Öreghegyen, egyértelmű volt, hogy innovatív, a környezet védelme érdekében is előre gondolkodó megoldást választunk. A vezetékes (ivó)vizet – szintén borászatunk – az 1990-es évek végén építette ki etyeki Öreghegyen, mely mellett az esővizet a mai napig egy 60m3-es tartályban gyűjtjük. Amit a természet ad, azt nem szívesen hagyjuk kárba veszni.

Az említett göböli borászati (Etyektől 4 kilométerre) épületünkben a környezetterhelés csökkentése érdekében a palackozó vonalról lekerülő tiszta, szennyeződés-, és vegyszermentes öblítővizeket közvetlenül a gépekről vezetjük az erre a célra kialakított gyűjtőhelyre, 2 db. 10 m3-es tartályba. A bejövő oldalon a termelésben használni kívánt víz vasszűrőn és vízlágyítón halad keresztül. A kimenő oldalon külön gyűjtjük azt a vizet, ami nem érintkezik a termeléssel, nem találkozik vegyszerrel. Külön tároljuk a szürkevizet, amely részt vesz a borászati eszközök tisztításában, ugyanis ez még öntözésre, permetezésre tökéletesen használható. A csarnoképület tetején keletkező csapadékvíz is több 100 m3-es tartályban kerül gyűjtésre, majd onnan a szintén gyűjtőtartályokban tárolt öblítővizekhez hasonlóan újra felhasználásra kerül az épületben és/vagy a szőlőkben permetezésre és öntözésre. 

A tudatos vízhasználat mindkettő borászati épületünk teljes egészére kiterjed. Az épületekben saját vízlágyító berendezéseket használunk, a mellékhelyiségekben víztakarékos öblítési rendszerek üzemelnek, a palackozás esetében kiemelt fontosságú a tiszta, sterilre szűrt víz használata, melyhez a szűrést magunk végezzük, az említett 0,2 mikronos méretig, mely gyakorlatilag gyógyszeripari tisztaságúra finomított.

Törekvéseink a tudatos vízhasználatra természetesen nem áll meg a jelen állapotnál. Ahogy fejlődünk, tervezünk, úgy igyekszünk folyamatosan még többet és többet tenni.

Víz nélkül nincs szőlő, mely nélkül nincs bor.
Víz nélkül mi magunk sem léteznénk.
Vigyázzunk rá!